четвртак, 16. октобар 2014.

TELO I TERMINOLOGIJA

  Ako pogledate određene vrste čistokrvnih pasa, primetićete da se razlikuju ne samo njihove njuške, uši, oči, glave, boja, već i način na koji se kreću i držanje. Pošto su tokom godina nastale mnoge nove vrste, a nastavljaju da se razvijaju i dalje, kinološka društva priznala su ih kao zvanične rase. Postala je nužna standardizacija načina na koji su ove razlike opisane.

  Kupcu koji ima iskustvo sa psima, a želi da kupi čistokrvnog psa ljubimca, manja odstupanja od standarda mogu da budu nevažna, ali ako kupujete psa za izložbe, svaki detalj je važan pri određivanju psa kao predstavnika svoje vrste. Posebna terminologija, koja se danas koristi, razvijena je da bi se obuhvatili svi aspekti izgleda i građe tela psa, a ujedno predstavlja vrlo zanimljive podatke iz kojih svaki vlasnik psa može ponešto da nauči.
  Prilikom kupovine psa ne može se garantovati koji će od njih postati dobar izložbeni primerak, kao što se ne mogu odrediti celokupne mogućnosti psa dok ne navrši nekoliko meseci. Ipak, bez obzira na to, dobro poznavanje različitih osobina karakterističnih za neku vrstu, i pažljivo istraživanje roditelja i predaka određenog psa, daće vam mogućnost da kupite dobrog psa za izložbe.


Нема коментара:

Постави коментар